Gerekli önümler: 6 bulgur un, ýarym litr süýt, 2 ýumurtga, 4 nahar çemçesi ösümlik ýagy, 2 çaý çemçesi duz, 600 gram et, 200 gram guýrjk ýagy, 3 düýp sogan, 1 pomidor, garaburç we duz.
Taýýarlanylyşy: hamyr ýugurjak gabyňyza süýdi, ýumurtgany, duzy we bir çemçe ýagy guýup, mazaly garmaly. Iki gezek elenen uny ýaňky garyndynyň üstüne guýup, hamyry ýumşagrak ýugurmaly.
Hamyr demini alýança, içine salynjak eti we guýruk ýagy elde ownuk dogramaly. Sogany ýukadan uzyn kesişdirmeli. Pomidory hem ownuk dograp goýmaly-da, geregiçe duzdur burç sepip garmaly we üçe bölmeli. Ýarym sagat geçensoň, basyrylan hamyry üçe, onuň her sepip garmaly we üçe bölmeli. Ýarym sagat geçensoň, basyrylan hamyry üçe, onuň her bölegini ýene-de ikä bölmeli. Bölekleriň biri ulurak, beýlekisi kiçiräk bolmaly. Soňra olary aýratynlykda ýaýyp, hersine ýag çalmalyda, aş kesilendäki ýaly duýrlemeli we bir ujundan başlap togalamaly. Soň togalanan hamyry täzeden ýaýyp, uluragynyň üstüne etiň üçden birini endigan ýazmaly. Beýleki ýaýylan hamyry etiň üstüne ýapmaly. Aşaky hamyryň gurasyny ýokarky hamyryň üstüne çalaja epläp, gyralaryny bökmeli.
Işlekli bişirmek üçin niýetlenen uly saja ýerleşdirilip, ody ýetirilen tamdyra közden ýokarrakda durar ýaly edip salmaly we tamdyryň agzyny ýapmaly. 8-10 minutdan soň, ony beýlesine agdarmaly. Siz i?leklini gazyň gyzdyrylan howurpejinde hem bi?irip bilersiňiz. Onda işlekliniň iki tarapy-da deň gyzaryp. 20-25 minut çemesi wagtdan soň işlekli taýýar bolar. Eger siz gazyň üstünde bişirmek isleseňiz, onda ony sajyňyzyň ölçegine görä ululykda ýasamaly. Ilki bükülen ýüzüni aşak edip saja atmaly. Ol bişenden soň beýlesine agdarmaly. Çyzaransoň işlekli taýýar bolar.
Gerekli malzemeler
6 bardak un, yarım litre süt, 2 yumurta, 4 yemek kaşığı yağ, 2 çay kaşığı tuz, 600 gr et, 200 gr kuyruk yağı, 3 baş soğan, 1 pomidor, karabiber ve tuz
Hazırlanışı;
Hamur yuğrulacak kabınıza sütü, yumurtayı, tuz ve bir kaşık yağı koyup iyice karmalı, elediğimiz unu bu karışımın üstüne koyup, hamuru yumuşakça yoğurmalı
Hamur demini, tavını alıncaya kadar, içini salınacak eti ve kuyruk yağı ufak doğranmalı
Soğanı yukarıdan uzun kesmeli, pomidoru hem ufak doğrayıp koymalıda gereğince tuz, biber serpmeli ve karmalı ve üçe bölmeli,
Yarım saat geçtikten sonra, hamuru biraz yoğurup üçe bölmeli
yarım saat daha geçtikten sonra her böleğini yine ikiye bölmeli , böleklerin biri büyük biri küçük olmalı
Sonra onları yastağaçda yazıp her birine yağ çalmalı, ve sigara böreği gibi dürmeli ve bir ucundan başlayıp gülböreği gibi dolamalı
Sonra dolanan hamuru yeniden yazıp, büyükünün üstüne etin üçte birini yaymalı.
Küçük parçayı aynı şekilde yapıp yapılan etli hamurun üstün kapamalı
Aşağıdaki hamurun kıyılarını yukarıdaki hamurun üstüne çıkartıp kıyılarını bükmeli
İşlekli pişirmek için niyetlenip yakılan büyük tepsiye yerleştirilip közün üstünde duracak şekilde tandıra koymalı ve tandırın ağzını kapamalı
8-10 dakikadan sonra onu tersyüz etmeli
Siz işlekliyi ev fırınında guzinada pişirebilirsiniz
Onda işleklinin iki tarafınıda denk kızarıp 20-25 dakika geçtikten sonra işlekli hazır olur
Eğer söz onu guzina yada ev fırınında yapacaksınız ölçeğine göre büyüklükte yapmalı
Önce bükülen yüzüni aşağıya verip saça atmalı o pişenden sonra çevirmeli
Kızardıktan sonra işlekli hazır olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder