2 Kasım 2014 Pazar

KERKÜK TÜRKMEN YEMEKLERİ 2

KerkükTürkmen yemekleri 2



KELLE KÜPE 1

Kerkük yemekleri çok çeşitlidir, çok zengin bir mutfa?a sahiptir. Kerkük’ün en meşhur yemeklerinin başında kelleküpe gelir. Adından da anlaşıldığı gibi, baş, bir de küpe dediğimiz işkembe, dolmasıdır. Baş ve Paça temizlendikten sonra haşlanır. Bir tarafta da işkembe yahut şirdanlar temizlenir. İç olarak pirinç, ufak ufak doğranmış kuşbaşı et, badem, çeşitli baharatlar kullanılır. Bu malzeme ile işkembeler doldurulur. Dikilir, kelle paçanın suyunda haşlanır. Bu esnada çukur kaplara, Kerkük’te ev ekmeği tabir ettiğimiz burada pide deniliyor, doğranır. Bu pide kelleküpenin suyuyla ıslatılır. Suyu dökülür, üzerine kellenin etlerinden paçalar koyulur. Bir kaba da ayrıca bu küpelerin ipleri çıkartılıp bıçakla yarılır. Küçük tabaklarda herkes kendine servis yapar. Böylece kelle paçayı afiyetle yerler. Bu yemek ancak çok özel günlerde senede birkaç defa yapılan bir yemektir...

Kelleküpe 2. tarif
Servis(Kaç Kişilik) : 4
Hazirlama Süresi: 1 gün
Pişirme süresi: 2 saat
Kategori: Nilgün'ün Mutfağı
Zorluk Derecesi: Çok
Malzemeler
1 adet kuzu işkembesi 

4 adet kuzu ayağı 

1 adet kuzu kelle 

2 su bardağı pirinç 

Badem 

250 gr çok ince kuşbaşı et 

İstenirse:1 baş sarımsak 

Taze sumak
Yapılışı
Baş ve paça temizlendikten sonra haşlanır. 

Bir tarafta da işkembe yahut şirdanlar temizlenir. 

İç olarak pirinç, ufak ufak doğranmış kuşbaşı et, badem, çeşitli baharatlar kullanılır. 

Bu malzeme ile işkembeler doldurulur. 

Dikilir, kelle paçanın suyunda haşlanır. 

Bu esnada çukur kaplara, Kerkük’te ev ekmeği tabir ettiğimiz burada pide deniliyor, doğranır. 

Bu pide kelleküpenin suyuyla islatılır. 

Suyu dökülür, üzerine kellenin etlerinden paçalar koyulur. 

Bir kaba da ayrıca bu küpelerin ipleri çıkartılıp biçakla yarılır. 

Küçük tabaklarda herkes kendine servis yapar. 

Böylece kelle paçayı afiyetle yerler. 

Bu yemek ancak çok özel günlerde senede birkaç defa yapılan bir yemektir... 
Servis Önerileri
Tarifte verilen taze sumak suda bekletilip,suyu alındıktan 

sonra dövülmüş sarımsakla karıştırılır. 

Servis esnasında üzerine gezdirilir. 

Tarifi veren sayın büyüğüm Op.Dr.Sait Kasapoğlu'na teşekkür 

ederim.



  
Lahmacun
   Malzemesi
   2 kilo un
   Yarim litir yogurt
   4 tane yumurta
   2 kasik kuru maya
   Unun aldigi kadar ilik su.
   1 kilo kiyma
   2 buyuk kirmizi tatli biber
   4 tane kuru sogan
   1 demet maydonoz
   4 adet domates
   Tuz
   1 yemek kasigi Pul biber
     Yapılışı
   Derin bir kabin icine, 2 kasik kuru maya koy. Ilik su ile biraz islat. 
   Unu yogurdu ve yumurtanin beyazini ve bir yemek kasigi duzu koy, hamuru yogur.
   Bir saat beklesin.Ayri bir kapta, soyulmus sogan, domates  ve kirmizi biberi ve 
   maydonozu hepsini eger makine variyse icine koy cok. Makine yokiyse hepsini rendeye vur. 

  
 Bu karisimi kiyma ile karistir. Duzunu kirmizi pul biberini koy, karistir. Bir mezin ustunde hamuru 
  
 kucuk kucuk, kundeler yap.
Bir oklavanin yardimi ile sekildede goruldugu gibi ac.
Sonra bu kiyma harcindan bir yemek kasigi, bu actigin hamura koy. Iki ucunu birlestir. 
Uzerine yumurtanin sarisini sur. 200 derecelik firina koy pissin.
 Afiyet olsun.
    NOT : Yerken salatayla birlikte yerseniz, yada tursuyla yerseniz daha guzel olur. Afiyet olsun.
    Kalan hamurdan ekmek yapabilirsiniz. Ustune turlu corek otu ve cekirdek iciyle, susamla.
   
OSMAN NENESi    20.09.2006

    
Un helvası
   Malzemesi
   Yarim kilo un
   250 gr Bir paket kere yagi (margarin)
   Bir bucuk bardak seker
   2 bardak su
   ve hindistan cevisi
    Yapılışı
   1 tavanin icine yag koyulur. Eritilir. Icine un yavas yavas karistililarak un konulur. 
   Agir ateste, bu un acik kahverengi olana kadar kavrulur. Diger bir kapta, seker su konulur kaynatilir.
   Kavrulan bu unun uzerine, bu sekerli su ilave edilir ve cok hizli karistilir. Suyunu cekene kadar.
   Ayri bir kabin icine alinarak sekil yapilir. Ustune hindistan cevizi yada istegine gore ceviz tokulerek yenilir.
   Afiyet olsun. 
   OSMAN NENESi  20.09.2006



CEVİZLİ  KÜLÇE
 

malzemeler
1 bardak margarin(tam yagli light degil)
4 bardak un
bir kucuk kasik maya
1 bardak ilik sut veya su (sut daha lezetli yapar hamuru)
ic malzemesi
1 bardak ceviz ici
yarim bardak seker
1 yemek kasigi tarcin
1 cay kasigi kakule (hel)
ic malzemesinin hazirlanisi icin,ustte belirtilen tum malzeme,ceviz 
dograndiktan veya makinaya cekildikten sonra birbirine karistirilir.
hamur hazirlanisi :
once margarin eritilip ilimaya birakilir
maya bir bardaga konup ustune 1 cay kasigi seker ilave edilip ilik su ekler 
ve bekleriz kabarana kadar
unu bir derin kaba alip ortasina ilk olarak kabaran mayayi dokeriz sonra 
ilik margarin ve sutu ilave ederiz
hamurumuz kati olursa az daha sut ilave edebiliriz eger civiksa az un ilave 
edilebilir ....guzelce yogurup kabarmaya birakiriz.
sonra tezgahin ustunde kabaran hamuru acip bir bardak yardimi ile keseriz... 
o elde ettigimiz yuvarlak sekillerin icine malzeme(cevizli harc) koyup 
kapatiriz ve tepsiye yan yana dizeriz...bunlarin ustune yumurta surer firina 
pismesi icin veririz.afiyet olsun..
NOT
DIRNAGLI
elimizde fazla kalan hamurdan acip bos olarak pisirdigimiz pasta turune 
(dirnagli) denir buna daha fazla lezzet katmasi icin ustune surecegimiz 
yumurtaya,susam seker tarcin ve corek otu katabiliriz..ustune surup firinda 
pisirir afiyetle yiyin...
en derin saygilarla
bayraminiz simdiden mubarek olsun
   CİLLER  12/10/2005

Köpme
 
malzemeler
2 bardak un
1 yemek kasigi sivi yag
1 yemek kasigi yogurt
2 tatli kasigi maya
bir tutam tuz
bir bucuk bardak ilik su
 Yapılışı
yukaridaki malzemeleri karistirip 3 - 4 saat dinlenip mayalanmasini bekleriz.
bu arada 2 bardak seker 1 bardak sudan ve azcik ilave etttigimiz limon suyundan bir serbet hazirlayip sogumaya birakiriz.
hamurumuz mayalandiktan sonra , iyice kizarmis yagin icine tatli kasigi ile aldigimiz hamurlari atariz ,pembelesincede yagdan cikarip soguk serbetin icine atariz biraz beklediktan sonra oradanda alip servis tabagina dizilir ,arzuya gore isterseniz uzeri hindistan cevizi ile suslenir veya oylede sevis yapilabilir . afiyet olsun ramazaniniz hayirli mubarek gecsin insallah.
   CİLLER  15/10/2005


Malzemeler
250 gr. Margarin veya Tereyagi
1 cay bardagi sivi yag
1  Yumurta sarisi
1  Yemek kasigi yogurt
1/2 ( yarim cay bardagi) Sirke
1  Paket kabartma tozu
1 Yemek kasigi seker
1 Cay bardagi sut
istege bagli tuz ve alabildigi kadar un ( Hamurun kivami kulak memesi kivaminda
olacak.)
 
Yapılışı
Margarin oda sicakliginda , yumusatildiktan sonra icine yumurta sarisi, yogurt,
sut,sirke tuz ve seker konulup iyice karistirilir.Ortaya cikan bu kivama kabartma
tozu konulduktan sonra yavas yavas un ilave edilip istenilen kivama getirilir. Hazir
olan bu hamurun ustune nemli bir bez ortdukten sonra biraz dinlenmesi icin
buzdolabinda bir yarim saat bekletilir.Yarim saat beklemis ve dinlenmis olan bu
hamuru, tezgahin usten ister acarak ister elinizle degisik sekiller verek
hazirladiktan sonra , kalan yumurta beyazini ustune surup susamla susleyebiliriz 300
derecelik bir firinda psirdikten sonra servis yapabilirsiniz . AFIYET OLSUN
   Filiz  Mohamad  29/10/2005


Malzemeler
250 gr. Margarin
1 kucuk caybardagi siviyag
1 kucuk carbardagi pudra sekeri
1 Paket vanilya
Un (alabildigi kadar)
<<<<Hamurun kivami, hazirlanan hamur ceviz buyuklugunde yuvarlak yapildiginda>>>
                                   <<<<< birbirini tutabilmeli.>>>>>  
Yapılışı 
Margarin oda sicakliginda yumusatilir.Erimis olan bu margarinin icine bir bardak
sivi yag, bir bardak pudra sekeri ve 1 paket vanilya ilave edilir. Hazirlanmis olan
bu kivama alabildigi kadar un  koyarak yogururuz.Hamur oyle bir kivama gelmeliki,
ceviz buyuklugunde yuvarlak yapildiginda dagilmasin birbirini tutsun.Yuvarlanarak
hazirlanan bu hamur kundeleri, tepsiye dizilerek firinda pisirilir. pisme suresi 20
dakikadir.Ama bazi firinlarin dereceleri biribirini tutmadigindan goz kararida
anlayabilirsiniz. Kurabiyelerin rengi bej rengine (Acik sari) donustugu zaman pismis
olur.Pismis olan bu kurabiyelerimiz biraz soguduktan sonra servis yapacagimiz tabaga
alinir ve uzerine pudra sekeri serpilir.Afiyet olsun.
 
Filiz  Mohamad  4/11/2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder